Společenský dům Hořovice

Adresa:
Nádražní 606
Hořovice
Středočeský kraj > Kulturní akce Beroun

20. léta 20. stol Projekt původního Lidového domu byl zpracován architektem Janem Bílým ze Žebráku. Stavba byla zadána firmě Jelínek z Berouna.

1930 Slavnostní otevření. Lidový dům byl postaven v době světové hospodářské krize zásluhou místní organizace ČSSD a její místní DTJ. Celkové náklady na stavbu činily cca 1 mil. Kč. Finančně byla stavba zajišťována tzv. hypotékou, do které půjčil peníze pivovar Velké Popovice v částce 75 tisíc Kč za dlouhodobou smlouvu o odběru a čepování popovického piva. Značným obnosem přispěl i tehdejší ředitel Zemské banky a poslanec za ČSSD pan Rich. Ackerman z Cerhovic, dále bratři Eklové a další lépe situovaní členové ČSSD. Rovněž byly vydány i úpisy v hodnotě 100,- K , které měly být vráceny do 10 let. Dále ještě 20,- K poukázky a tzv. cihly, (v ceně 2,- K), které byly rozprodávány mezi hořovické občany při každé příležitosti.

1945-1960 LD byl využíván k tělocviku, cvičení na nářadí, dále k tanečním zábavám. Stal se sídlem OOR ROH (Okresní odborové rady) až do sloučení okresu Hořovice Beroun., tj. do roku 1960.

po roce 1960 Přešel do péče závodu ČZNM (nyní ČKD), který začal připravovat rekonstrukci. Hlavně se jednalo o zavedení ústředního topení. Potřebný projekt, včetně rozpočtu celé rekonstrukce, provedla projekční skupina podniku Pozemní stavby Beroun pod vedením arch. Jana Svatoše v mimopracovní době za sjednanou částku 100 000,- Kč. Investorem celé akce se stal podnik ČZNM. Na financování rekonstrukce se podílela částkou 2,8 mil Kčs. i ÚRO (Ústřední rada odborů). Celkové náklady se pohybovaly kolem 6,5 mil. Kčs.

po roce 1960 Budova slavnostně otevřena a využívána různými kroužky k zájmové činnosti.

Kulturní akce- Společenský dům Hořovice:

Strana:
<< < 1 > >>

16.4.2024
úterý

Marie Rottrová Hořovice

Společenský dům Hořovice
od 990,- Kč
okres Beroun

První dáma českého soulu, ostravská rodačka, skvělá zpěvačka, pianistka, skladatelka vystoupí 16.4.2024 v Hořovicích. Můžete se těšit na takové hudební klenoty z jejího reperto&aa...více


20.04.2024
sobota

Koncert DOGA- Hořovice- Harley-Davidson tour 2024

Společenský dům Hořovice Hořovice
499,- Kč
okres Beroun

DOGA UDEŘÍ NA JAŘE V RÁMCI HARLEY-DAVIDSON OSTRAVA TOUR 2024  

01.10.2024
úterý

PARTIČKA NA VZDUCHU/Divadelní představení/- Hořovice

Společenský dům Hořovice Hořovice
574,- Kč
okres Beroun

Nadstandardní odpočinek do nestandardní doby. To je improvizační show Partička s Michalem Suchánkem, Richardem Genzerem, Michalem Novotným, Jakubem Kohákem a Luďkem Staňkem. Držitel nebo držitelka průkazu ZTP/P má slevu 50%. Doprovod za plnou hodnotu vstu...více


Strana:
<< < 1 > >>