Pražská křižovatka (kostel sv. Anny).

Adresa:
Zlatá ulice
Praha
Praha > Kulturní akce Praha

Kostel byl vystavěn kolem dvacátých let 14. stol, jde o poměrně atypickou cihlovou stavbu o jedné lodi. Stojí obklopen budovami bývalého kláštera dominikánek, proto není snadné pořídit foto - tento pohled poskytuje ulice Liliová. Pod podlahou byly nalezeny zbytky starší románské rotundy, která zde dříve stávala. Později k ní byl přistavěn kostel sv. Vavřince a sloužila pouze jako jeho kněžiště. Tento chrám byl zrušen roku 1313. Dnešní sv. Anna se může pyšnit např. zvláštními gotickými krovy, ale i tím, že zde byl roku 1553 pohřben kronikář Václav Hájek z Libočan. Roku 1870 byla poškozené stavbě zbořena průčelní věž a klenby. Místy se zachovaly ještě původní gotické malby - obrazy ze života Kristova. Roh Liliové a uličky ke kostelu zdobí zajímavý patník s "lidskou tváří".

Od roku 1782 neslouží původnímu účelu, sloužil jako bytový dům i tiskárna, nyní jej vlastní Národní divadlo a od roku 2004 jej Nadace Vize 97 používá jako kulturní centrum Pražská křižovatka.

Pražská křižovatka, mezinárodní duchovní středisko vzniklé z podnětu bývalého prezidenta ČR, disidenta, spisovatele a dramatika Václava Havla, je sugestivním místem nejrozmanitějších setkání, kde jsou pořádány přednášky, diskuze, koncerty, představení, výstavy, meditace a happeningy. Jejich dramaturgie je založena na plném respektu k multikulturní rozmanitosti dnešního světa, protože jejich hlavním posláním je odpovídat na dnes už široce sdílenou potřebu nepředpojatého a tvořivého rozhovoru lidí různé víry, přesvědčení a profesí o stavu dnešní civilizace a nebezpečích, která jí hrozí, o jejích nadějích a budoucnosti. Pražská křižovatka sídlí v dnes již dávno odsvěceném kostele, který měl dle Kroniky české Václava Hájka z Libočan původně založit v roce 927 sv. Václav. O záchranu Pražské křižovatky se kompletně stará Nadace Dagmar a Václava Havlových VIZE 97, která tento prostor i spravuje.

Kulturní akce- Pražská křižovatka (kostel sv. Anny).:

Strana:
<< < > >>

Strana:
<< < > >>